eilen tuli kertausta asioista, mikä oli hyvä. Oli kuuntelemassa, vaikka suurin osahan siellä puhutusta koski Isäntää, joka on eri asemassa kohdemaassa kuin minä - minähän en lähde työkomennukselle.

Komennukselle lähtijällä on siinä mielessä helpompaa, että työnantaja hoitaa suurimman osan paperitöistä eri virastojen kanssa - toisaalta huono puoli on siinä, että saattaa jäädä pimentoon monissa asioissa, esimerkiksi siinä, mitä palkkalaskelmassa pitäisi lukea ja mitä eri merkinnät tarkoittavat. Tosiasiahan on, että oma palkka pitäisi aina tarkistaa ja tietää, mitä mikäkin laskelmassa tarkoittaa. Ja kaikenlaisten koodien ja merkintöjen selvittäminen ei ole yksinkertaista...

Täyttelin tänään Kelalle ilmoituksen ulkomaille muutosta Suomen sosiaaliturvaan kuuluvana (Y38). Ja ihmettelin samalla, että mitenkäs sitten se ilmoitetaan, kun menen töihin. Silloin siirryn Hollannin sosiaaliturvaan, eli otan siellä yksityisen sosiaalivakuutuksen (valtiollista sosiaaliturvajärjestelmää Hollannissa ei enää ole). Töihin menosta kuuluu ilmoittaa Suomeen varmaankin jollain toisella lomakkeella (joka asiaan on lomake...!) ja palauttaa silloin tietysti myös Suomen kelakortit. Töihin menoon asti saan tarvittaessa alennusta lääkkeistä ja muista palveluista eurooppalaisella sairaanhoitokortilla.

- Emäntä -