joulu ja vuodenvaihdekin menivät. Täällä ei näkynyt eikä tuntunut palosta merkkejä, vaikka ei Dordrectiin pitkä matka ole. Joulu ja varsinkin vuodenvaihde sen sijaan näkyivät ja kuuluivat sitäkin enemmän.

Zwarte Piet ja Sinterklaas muuttivat meille asumaan.

Olimme matkoilla silloin, kun Sinterklaas tuli Espanjasta, joten hän päätti korvata vahingon olemalla meillä koko joulun ;-)

Tein meillä kotona (koirun kanssa...) perusteellisen joulusiivouksen, kuten suomalaisiin perinteisiin kuuluu. Sen jälkeen oli vuorossa ruoanlaitto, joka piti toteuttaa hieman eri tavalla kuin Suomessa. Lantut ovat pohjoismaista ruokaa - täältä saa vain nauriita, jos niitäkään. Piparkakkuja tai joulutorttuja ei myöskään täällä ole. Suklaa vaikuttaa olevan ainut joulu"perinne" maassa, jossa ei ole jouluperinteitä... Kai täällä on yksinkertaisesti liikaa kansalaisuuksia ja tapoja, että olisi päässyt juhlaperinteitä muodostumaan.

Bataattilaatikko maistui melkein lanttulaatikolta :-)

Tein itse glögiä - voisinpa väittää, että isoäidin ohjeella, mutta ei - internetistä se löytyi...

Glühweinia eli hehkuviiniä saa täältä joulunaikaan kaupasta, mutta eihän se ole sama asia kuin suomalainen alkoholiton glögi. Kinkkua löytyy myös, mutta meillä se ei ole Suomessakaan kuulunut joulupöytään, koska kumpikaan ei siitä erityisesti pidä, joten mietimme aina jotain muuta. Kalkkunaa meillä oli tänäkin vuonna :-)

Joululahjojen kanssa minulla oli hieman hankaluuksia - itse asiassa tilasin lahjat vasta tänä vuonna. Se johtuu siitä, että minulla on edelleen käytössä suomalainen luottokortti, vaikka osoite on hollantilainen. Tämä yhdistelmä kun ei monellekaan nettikaupalle käy. Lopulta kuitenkin löysin paikan, josta toimitetaan vaativan makuni mukaiset tuotteet... :-) (ihan selvennyksen vuoksi: tilaan internetistä, koska halusin antaa lahjaksi elokuvia, joissa on muunkinkielinen tekstitys kuin hollanti...)

Joulunpyhien jälkeen alkoi uuden vuoden odotus ja pommitus. En tiedä, onko täällä samanlaista sääntöä kuin Suomessa ilotulituksesta tiettynä aikana vuodenvaihteessa, mutta räiskettä riitti. Se jatkui ja jatkui... Viimeiset kaksi päivää olivat toki pahimmat - vuoden viimeisinä tunteina pommitus oli valehtelematta tauotonta ja kourun korvat olivat luimussa. Hyvillä kaiuttimilla saat tästä käsityksen asiasta (kuvattu juuri vuoden vaihtuessa).

Osa hienoista ja kummallisistakin jouluvaloista on jo kaupungilta riisuttu.

 ---

Kävin vuovenvaihteen jälkeen pienellä museokierroksella, muun muassa Amsterdamissa. Pääkaupungista otin kuvan, jossa on minusta hyvin esillä monta tyypillistä hollantilaista juttua. Se on pakko vielä laittaa tähän - sen merkiksi, että on täällä tunnistettavia piirteitä, vaikkei olisikaan perinteitä.

1. Tolpat. Tolppia on teiden varsilla joka paikassa. Siksi kai kun autoja ja ihmisiäkin on paljon ja jotenkin niitä kaikkia on ohjattava oikeaan suuntaan?

2. Pyörät. Paljon enemmän kuin ihmisiä. Parkissa laillisissa ja laittomissa paikoissa, isoina ja pieninä ryhminä.

3. Kanaalit. Risteilevät kaikkialla. Aina täynnä likaista vettä... Silti joissain paikoissa niissä voi uida. Eivät aina aidattuja, kuten ei tässäkään - pysäköinti siis h y v i n varovasti.

4. Talot. Korkeita ja kapeita asuintaloja. Yhden perheen talossa voi hyvin olla viisi kerrosta. Kuinkahan paljon siinä on portaita?

5. Hidasteet. Jumps - älä kaahaa. Suojatien edessä p y s ä h d y t ä ä n, jos jalankulkija haluaa yli. Ihan totta.

 

- Emäntä -