niin Suomessa kuin Hollannissakin. Hollantilaisten hallitusmuoto on erilainen kuin Suomessa, joten vaalijärjestelmäkin on. Maaliskuussa täällä on provinssi-parlamenttivaalit.

Suora lainaus Wikipediasta:

"Parlamentti (Staten-Generaal) on kaksikamarinen, joka koostuu Alahuoneesta (Tweede Kamer; toinen kamari) sekä Senaatista (Eerste Kamer; ensimmäinen kamari). Alahuoneessa on 150 jäsentä, ja heidät valitaan yleisillä vaaleilla joka neljäs vuosi. Senaatilla, jolla on vähemmän vaikutusvaltaa kuin alahuoneella, on 75 jäsentä. Alahuoneen valintatavasta poiketen, provinssien parlamentit, aina provinssi-parlamenttivaalien jälkeen, valitsevat ja nimittävät Senaatin jäsenet."

Tulevat vaalit eivät vaikuta olevan suuri tapahtuma. Viime vuonnahan maan hallitus kaatui. Muutimme tänne juuri sen poliittisen hässäkän aikaan - juuri kun uutta hallitusta oltiin muodostamassa. Nämä vaalit sen sijaan eivät näy juuri missään. Joidenkin yksityisasuntojen ikkunoissa on mainoksia ja joitain yksittäisiä puolueiden mainoksia näkyy kaupungilla. Mutta ei ollenkaan Suomen vaalimainontaan tai julkiseen keskusteluun verrattavaa ole huomattavissa.

Minulla onkin tosin sellainen käsitys, etteivät ihmiset ole kovin kiinnostuneita näistä vaaleista. Provinssien parlamenttien jäsenet kuitenkin valitsevat "vain" Senaatin jäsenet. Hollantilaiset eivät pidä hallitusmuotoaan kaikilta osin demokraattisena, koska eivät pääse suoraan valitsemaan Senaatin jäseniä. Alahuoneen vaalit ovatkin sitten kiinnostavammat.

-----

Muutama päivä sitten postilokeroomme ilmestyi ohuen ohutta muovia oleva 50x80 muovikassi.

Siinä lukee, että tietty hyväntekeväisyystoimija ottaa vastaan vaatelahjoituksia tässä kassissa. "Kehitysapu, vaatekeräys".

Ja että jos meillä sattuisi olemaan kesä- tai talvivaatteita, kenkiä, verhoja tai vuodevaatteita, jotka haluamme lahjoittaa, ne pitäisi laittaa tähän kassiin ja viedä kassi jalkakäytävälle seuraavan viikon keskiviikkona. Siitä se sitten noudetaan.

Hollantilaiset mitä ilmeisimmin pitävät hyväntekeväisyydestä. Jostain luin, että kun hollantilainen saa lahjoittaa, hän antaa ilolla. Jäin sitten ihmettelemään, mitä hyväntekeväisyyttä sellainen on, missä on pakko antaa?

- Emäntä -

---

Lisäys 26.2.2011 Tutkin vielä tuota muovikassia hieman lisää. Yhteystiedoksi painettu puhelinnumero vaikuttaa johtavan Eindhovenin lähellä olevaan kampaamoon. Jotain sellaista epäilinkin...