Suomessa keväisissä merkeissä tänään :-)

Me juhlimme eilen Kuningattarenpäivää - ja samalla tietysti Vappuakin.

Täällä Koninginnedag on vuosittainen suuri juhla, jota vietetään suurin joukoin ja perusteellisesti. Päivää vietetään ei nykyisen vaan edellisen kuningattaren, Julianan, syntymäpäivänä ja koska sää on täällä lähes aina aurinkoinen huhtikuun lopussa, silloin onkin hyvä juhlia. Olen myös kuullut, että edesmenneestä Juliana-kuningattaresta pidettiin täällä kovasti, enemmän kuin nykyisestä, skandaalejakin kärsineestä hallitsijasta...

Kuningattarenpäivän viikko on monella kevään lomaviikko. Loma päättyykin sitten railakkaasti kovaääniseen juhlimiseen, joka muistuttaa kovasti suomalaista vappumenoa... Ja kestää ainakin Amsterdamissa kaksi päivää. Ero suomalaiseen on kaupunkien keskustoissa kaduilla ja puistoissa olevat kirpputorit.

Tässä yksi pöytä Rotterdamissa. Ihmiset kaivavat kaapeistaan kaikki turhat tavarat ja myyvät niitä kadulla... Lapset lelujaan ja aikuiset esimerkiksi astioita ja vaatteita sekä käsitöitä. Toki mukana on myös paljon ammattimaisia torikauppiaita.

Kun Isäntä täällä Rotterdamissa kertoi töissä olevansa menossa Amsterdamiin juhlimaan, hän sai kuulla kommentteja "Oletsä kahjo?" Amsterdamiin kun kuulemma koko Hollanti menee Kuningattarenpäivänä. Mutta kun tämä nyt oli meidän elämämme ainut Kuningattarenpäivä (viime vuonna Isäntä oli Suomessa), pitihän se nähdä :-)

Joten...

Olimme siellä sitten muiden sardiinien kanssa tomaattikastikkeessa.

Tomaatti tarkoittaa tietysti Hollannin oranssia kansallisväriä. Ja höysteenä runsaasti rutistettuja tölkkejä ja lasinsirpaleita. Roskikset olivat täynnä, joten mihin roskat olisi pitänyt laittaa...? Tuulipyörteiden mukana lenteli myös kevyttä paperia ja muovia.

Yllä olevan kuvan kadulla kulkee tavallisena päivänä muuten raitiovaunu ja tietysti autoja. Ei kulkenut Kuningattarenpäivänä, kuten kuvasta voi päätellä.

Stadslotterij eli Lotto mainosti ennen Kuningattarenpäivää: "Voita 10 000 euroa joka kuukausi loppuelämän ajaksi." Noita puhallettavia kruunuja saa joka vuosi ilmaiseksi (niihin on painettu teksti Stadslotterij).

Ihmisiä houkutellaan Kuningattarenpäivänä Amsterdamiin lukuisilla tapahtumilla. Me matkasimme paikalle junalla, joka oli lopulta myöhässä v a i n 15 minuuttia. Se on vähän ottaen huomioon kuinka täynnä se oli. Enempää ei olisi mahtunut. Välillä epäilytti, että ylempi junan kerros tipahtaa alas, kun tunnelma oli niin korkealla (lue: osa juhlijoista tömisti lattiaa yläkerrassa).

Kävimme katsastamassa toista isoa ilmaiskonserttia Museumpleinilla. Ohjelmistossa oli lähinnä transea, karnevaalimusiikkia ja hiphoppia. Tietysti hollanniksi. Video, jonka kuvasin, on lyhyt, eikä kovaääninen.

Kanaalit olivat myös täynnä ihmisiä.

Koska joka puolella soi rytmimusiikki, joka oli kaikkea muuta kuin iskelmää, yritin ottaa vielä lisää todisteita.

Jostain minulle hämärästä syystä hollantilaiset tuntuvat pitävän kovasti dancesta (en tässä ajattele nyt alalajeja, vaan noin yleisesti), koska täällä ei paljon muuta kuule. Tunnelma tuntuu olevan korkealla siellä, missä musiikki on kovalla :-)

- Emäntä -