viime aikoina myös lääkeasioitani. Kerron tässä yksityiskohtia lääkkeistä ja (yhden) apteekin henkilökunnan toiminnasta Hollannissa, joten jos se ei sinua kiinnosta, hyppää seuraavan kappaleen yli.

Minulla on pari pitkäaikaisesti käyttämääni lääkettä, joiden käyttö jatku täälläkin ainakin toistaiseksi. Niiden perässä kävin lääkärissä aiemmin, ja samalla kysyin apteekista yhtä muuta valmistetta, jonka tiedän toimivaksi ja jota tiedän Suomessa olevan markkinoilla. Apteekista selvisi, että samannimistä valmistetta ei täältä käsikauppatavarana saa - vastaava tuote on saatavana reseptillä. Ja apteekin työntekijä suositteli minulle toista valmistetta, jossa sanoi olevan samaa vaikuttavaa ainetta.
Tutkin asiaa myöhemmin kaikkitietävästä intenetistä ja kuinka ollakaan, selvisi, että olin saanut väärää tietoa. Saamassani valmisteessa ei suinkaan ollut samaa vaikuttavaa ainetta. Ja netin mukaan Hollannista pitäisi löytyä käsikaupasta Suomen valmistetta vastaava tuote, ainoastaan lievemmällä vahvuudella.

Noh, eipä siinä mitään uutta, että pitäisi tietää itse, eikä kysyä muilta. Hymähtelen sitten niille apteekin TV-mainoksille, joissa kehotetaan kysymään apteekin asiantuntevalta henkilöstöltä.

Positiivista lääkkeiden suhteen täällä on se, että yleisimpiä käsikauppalääkkeitä saa muualtakin kuin apteekista. Oli yllätys ainakin minulle, että täällä on ainakin kaksi liikettä, joilla on apteekin lisäksi oikeus myydä niitä. Jos astuu sisään joko Kruidvatiin tai Etosiin, näkee yleensä hyllyittäin kosmetiikkaa ja jossain nurkassa vitamiineja ja särkylääkkeitä. Ja noissa paikoissa saa myös tarvittaessa ohjeita lääkkeen käytöstä (olen tehnyt niissä lääkekauppaa).

Lisäys 24.6. Ilmeisesti Pohjoismaissa lääkkeiden nimet ovat suhteellisen yhtenäisiä, mutta kun mennään muualle Eurooppaan, on hyvä etsiä lääkkeitä vaikuttavan aineen perusteella (siis jos on kyse jostain muusta kuin käsikaupan särkylääkkeistä). Hollannissa markkinoilla olevista lääkkeistä voi etsiä tietoa vaikka täältä tai täältä.
Tässä kohtaa muistutan jälleen siitä, että tietoa etsiessä on käytännössä osattava hollantia tai käytettävä jotain käännösohjelmaa - todella harvalta sivustolta tietoa löytyy englanniksi...

- Emäntä -